Bundan 101 sene öncesinde tek kurşun atmadan ve tek kurşun yemeden ruhlarını karlı dağlarda teslim ederek şehadet mertebesine erişen şehitlerimizi bugün tüm Türkiye'de eş zamanlı olarak yad ettik.

Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü tarafından Vefakar Gençlik Fedakar Ecdadını Unutmayacak adlı " Sarıkamış Şehitlerini Anma" programı düzenlendi.

Valilik Binası önünde bir araya gelen bin den fazla kişi, Türk Bayrağı ile Cumhuriyet Caddesi Halkevi Caddesini takip ederek Kolorta mevkisinde Bulunan Garnizon Şehitliğine kadar anma yürüyüşü gerçekleştirdi.

Sarıkamış Şehitlerini Anma programına, Artvin Valisi Yardımcısı Ali Doğan, İl Garnizon Komutanı Piyade Albay Uğurcan Gençay, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Osman Kılıç, , Artvin Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Yazan, Artvin İl Emniyet Müdürü Alaattin Akbaş, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Fahrettin Tilki, Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Bahattin Yetim daire amirleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Garnizon Şehitliği önünde düzenlenen törende açılış konuşmasını yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bahattin Yetim; "101. Yılında Sarıkamış; Vefakâr Gençlik Fedakâr Ecdadını Unutmayacak’ sloganıyla düzenlenen Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü’ne katılarak, vatan savunması için şehit düşen atalarının ayak izlerine ayak basanlar, kalpleri vatan sevgisiyle atan milletimizin çok kıymetli evlatları, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

101 yıl önce Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit düşen ecdadımızı anmak ve onların kuşandığı vatan sevgisiyle kuşandığımızı tüm dünyaya duyurmak için bir araya geldik.

22 Aralık 1914 - 15 Ocak 1915 tarihleri arasında Enver Paşa komutasındaki birlikler, Sarıkamış’taki Allahuekber Dağları’nda Rus kuvvetlerini püskürtmek isterken kara kışa yenik düştü. İslam âleminin ümidi olduklarının bilinciyle cepheye giden, tarihe her daim kahramanlıklarıyla nam salmış Türk askeri için şehitlik mertebesinden başka varacak daha yüce bir makam yoktu. Bazı kaynaklara göre 90 bin, bazı kaynaklara göre de 60 bin asker düşmana değil şiddetli soğuk, yetersiz kıyafet ve açlığa yenilmişti.

Sarıkamış’ta hayallerini, umutlarını, istikballerini kalbine gömerek toprağa düşmüş tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Bu millet onlara minnettardır. Ruhları şad olsun, mekânları cennet olsun.

Erzurum’daki 9. Kolordu Komutanlığı ile Sarıkamış’taki subayların Allahuekber Dağları’ndaki sessiz anma törenleri, 2013 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın öncülüğünde başta gençler olmak üzere kamuoyuna mal edildi. Anma törenleri artık Türkiye’nin dört bir yanından gelen on binlerce gencin katılımıyla gerçekleştiriliyor.
2013 yılının başında Türkiye’nin dört bir tarafından gelen 10 binlerce genç, şehit düşen Mehmetçikleri anmak için Sarıkamış’ta buluştu. Anma törenleri kapsamında düzenlenen yürüyüş, -13 derece soğukta, yoğun kar yağışı altında ve bir metreyi bulan karlı zeminde gerçekleştirildi. 2014 yılında tekrarlanan yürüyüşte Allahuekber Dağları’nın eteklerinde kamp kuran binlerce genç, “Dede ben geldim” diyerek şehitler için tekbir getirdi. 

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın öncülüğünde 3 Ocak 2016 Pazar günü yani bugün; ecdadımızın göstermiş olduğu fedakârlıklardan yola çıkarak, gençlerimize tarih bilincini kazandırmak, vatan sevgisini aşılamak, milli benlik duygusunu güçlendirmek, vatan savunması uğrunda çekilen sıkıntıları anlamak ve hatırlamak amacıyla,
‘101. Yılında Sarıkamış; Vefakâr Gençlik Fedakâr Ecdadını Unutmayacak’ sloganıyla düzenlenen “Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü” Sarıkamış başta olmak üzere tüm Türkiye’de binlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleştirilecek.

Bugün ‘Sarıkamış Ruhu’nun ülke genelinde canlılığını sürdürmesi ve manevi ikliminin toplumun tüm bireyleri tarafından hissedilmesi için 81 ilimizde aynı saatte ‘Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü’ düzenlenmektedir. Başka bir ifadeyle bugün tüm Türkiye şehitlerini anmak için yollara düşmüştür.

Artvin’imizde 100 yıl önce toprağa düşen şehitlerini anmak için yollara düşenler,
100 yıl değil 1000 yıl geçse “Şartlar ne olursa olsun ecdadımızın düştüğü yol, peşlerine düşeceğimiz yoldur…” deme azim ve kararlılığında olanlar,
Milli ve manevi değerler söz konusu olduğunda gündelik hayat meşgalelerini bir kenara bırakarak zaman ve mekân sınırlarını zorlayıp koşanlar,

Ülke genelinde ‘Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü’ çağrısına Artvin’den en güçlü şekilde ses verdiğiniz, Sarıkamış Harekâtı’nın 101. Yıl dönümünde, ecdadının şanlı duruşuna yakışır bir anma programına imza attığınız için en derin saygı ve minnet duygularımla teşekkürlerimi arz ediyorum." diye sözlerini sonlandırdı. 

Programda Sarıkamış tarihi anlatan konuşmayı 6.Hudut Komutanlığı adına P.Üstğ. Fatih Sekmen yaptı.

Konuşmaların ardından Artvin Gençlik Merkezi üye gençlerinden Yunus Emre Altun, Sarıkamış Destanı adlı şiiri okudu. Daha sonra günün anısına Türk Bayrağı Vali Kemal Cirit adına, Vali Yardımcısı Ali Doğan'a takdim edildi. Ardından beraberindeki protokol Üyeleri Garnizon Şehitliği'ni ziyaret ederek karanfil bırakıp Gençlik Merkezleri tarafından okutulan 80 hatim duası yapıldı.