19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 97. Yıl dönümü kutlamaları Artvin Valilik Önü Atatürk Anıtına çelenk sunma töreniyle başladı. Daha sonra Merkez Spor Salonunda devam eden kutlamalar, Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması, Atletizm, Halk Oyunları, Güreş, Judo, Taekwondo, Masa Tenisi sporcu gruplarının salona giriş seremonisi ile başladı.

Artvin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen kutlamalara Artvin Valisi Kemal Cirit, Garnizon Komutanı Uğurcan Gencay, Vali Yardımcısı Ali Doğan, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Artvin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bahattin Yetim, il protokolü ve vatandaşlar katıldı.

İl Müdürümüz Bahattin Yetim yaptığı açılış konuşmasında " Sayın Valim, Sayın Garnizon Komutanım, Sayın Belediye Başkanım, Kıymetli Protokol Mensupları, Sevgili Gençler, Saygıdeğer Artvinliler, Bugün, milletimizin Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde başlayan kurtuluş mücadelesinin ilk adımının atıldığı gün olan 19 Mayıs'ın 97. yıl dönümü. Büyük bir anlam ve öneme sahip olan bugünde hepinizi en içten saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Atatürk'ün 19 Mayıs'ta milli duygular içerisinde Samsun'da attığı ilk adım, milletimizin bağımsızlığını kazanmada ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu yolunda atılmış en önemli adımdır. İşte bu yüzden, Türk milletinin, vatanı ve değerleri için verdiği onurlu mücadelenin adı olan 19 Mayısın 97. yıl dönümüne ulaşmanın mutluluk ve heyecanını yürekten hissetmekteyiz.

Sayın Valim, Atatürk’ün “Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.” sözünü rehber edindik. Hem gençlik ve spor hizmetlerini sunan bizler hem de bu hizmetlerin muhatabı olan gençler vatan sevgimizi işlerimizi en iyi şekilde yapmak suretiyle ortaya koymaya çalışıyoruz.

İlimizde 3 adet bulunan Gençlik Merkezi sayısı son 3 yılda ikiye katlanarak 6 ya ulaştı. Borçka ve Murgul dışında tüm ilçelerimizde artık gençlik merkezimiz var. Başka bir ifadeyle Türkiye genelindeki 220 Gençlik Merkezinin 6’sı yani yüzde 3’ü ilimizde hizmet vermektedir. İlimizin nüfusunun ülke nüfusunun yüzde 0,21’ini oluşturduğu göz önüne alınınca bu rakamın daha anlamlı olduğu görülecektir. Bu gençlik merkezlerimizde 9.150 üye gencimiz hem hizmet almakta hem faaliyetlere destek vermektedirler.

Son 3 yılda her yıl 10.000 gencimizle birlikte kurs, gezi, kamp gibi bir dizi faaliyet gerçekleştirmekteyiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünün gereğini yerine getirmek için gençlerimize, çocuklarımıza “gelin spor yapalım tek galibi dostluk olsun” dedik ve onları tesislerimize davet ettik. Onlarda davete icabet ettiler ve 2012 de 11.000 olan lisanslı sporcu sayısını bugün itibari ile 18.521’e ulaştırdılar.

Gençlerimize ve çocuklarımıza lisans almak yetmez gelin müsabakalara katılın, müsabık olun dedik. Bu çağrımıza da 3.398 sporcu ile cevap verdiler. Spor Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılan son istatistik çalışmasına göre bu sayılar ile Lisanslı ve faal sporcu sayılarında Türkiye’de 3. sıraya yerleştik.

İl Spor Merkezleri yaz uygulamasında 2012’de 702 sporcu kaydı alınmışken 2013’de 3.040 2014’de 3.800 2015’de 7.650 sporcu kaydı alınmış, Türkiye’de 5. olunmuştur. Bu rakam 6-18 yaş aralığında bulunan çocuk ve gençlerimizin yüzde 47’sini oluşturmaktadır.
Okul sporlarında müsabakalara katılan okul sayılarına göre yapılan sıralamada Türkiye 7 bölgeye ayrılmış, Artvin içinde bulunduğu bölge illerinin birincisi olmuştur.

2014 yılında 2 branşta 8 , Kano 5, Atletizm 3, 2015 yılında 3 branşta 11 Kano 5, Atletizm 3, Judo 2, Taekvando 1, Bocce 1 toplam 19 sporcu Milli Takımlarda yer alma başarısı göstermiştir.

2015– 2016 sezonunda bu tarihe kadar ; Anadolu Yıldızlar Liginde 6 branşta 135 sporcu gencimiz il dışında ilimizi temsil etti. Federasyon Faaliyetlerinde 19 branşta 511 sporcu gencimiz müsabakalara katılarak ilimizi temsil etti. Okul Sporlarında 238 okul 19 branşta 1.061 sporcu gencimiz ilimizi temsil etti. Gençlerimiz 2015 – 2016 sezonunda bu tarihe kadar ; Anadolu Yıldızlar Liginde; Masa Tenisi Genç Kızlar kategorisinde finallere katılma başarısı, Taekvando da yarı finalde mücadele etme başarısı, Okul Sporlarında; Hentbol Küçük Kızlar kategorisinde Türkiye Finallerine katılma başarısı, Okul Sporları Masa Tenisi Yıldız Kızlarda final oynama başarısı, Okul Sporları Judo Genç Erkekler Türkiye 2.lik Küçük Erkeklerde Türkiye 3.lük başarısı göstermiştir. Kayak K-2 Liginde; 1 sporcumuz Türkiye Şampiyonu olma başarısı göstermiştir.
Sayın Valim,Zatıalinizin destek ve bilgisi dahilinde sürdürdüğümüz yatırım ve onarımlarla hizmet verdiğimiz tesislerimizin sayılarını, kapasitelerini ve standartlarını yükselttik.

Şu an itibari ile Artvin, Şavşat ve Arhavi Gençlik Merkezlerinin inşaatı devam etmektedir. Hopa Gençlik Merkezinin inşaatı ihale aşamasındadır.

Tamamlanmak üzere olan Şavşat Spor Salonu inşaatı ile birlikte her ilçemizde spor salonu, Şavşat ve Murgul Stadı toprak saha diğerleri suni çim olmak üzere her ilçede stadımız bulunmaktadır.

Kayak Merkezi, Yapay Kano Parkuru, Yüzme Havuzu gibi tesislerle tesis çeşitliğini artırmış durumdayız. Sadece Merkez ilçede; Yüzme Havuzu yapım işi, Antrenman Salonu yapım işi, Gençlik Merkezi yapım işi, Kayak Merkezi, Hizmet Binası ve içinde bulunduğumuz bu salonun onarımları için son 3 yılda 12 milyon TL harcama yaptık. İnternetin ve sosyal medyanın en faal kullanıcısı olan gençlerimize bu alanlar üzerinden de ulaşmakta, hizmet vermekteyiz.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlükleri arasında Artvin İl Müdürlüğü olarak Twitter’da en fazla takipçisi olan il olarak Türkiye birincisiyiz.
Diğer yaygın sosyal medya alanı olan Facebook’ta iki yılı aşkındır elimizde tuttuğumuz Türkiye birinciliğini yakın zamanda İstanbul İl Müdürlüğüne kaptırdık, şu anda Türkiye ikincisiyiz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından bize bırakılan emanetin ve sorumluluğumuzun farkındayız. Gençlerimizin medeniyet değerlerimizi kuşanarak fikri hür, vicdanı hür bireyler olarak yetişmesi için tüm gayretimizle çalışıyoruz.
Yukarıda saydığımız hizmetlerde, faaliyetlerin bizzat içinde bulunarak paha biçilmez katkı sağlayan, destek veren, başarılar elde eden gençlerimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

Sayın Valim, Gençlerimize hizmet ederken gösterdiğiniz yakın ilgi ve desteğiniz için zatıalinize, Belediye Başkanlığımıza, İl Özel İdaremize, Milli Eğitim Müdürlüğümüze gençlerimize hizmet veren, bu tür hizmetlere katkı sağlayan kurum ve kuruluşlarımızın yönetici ve çalışanlarına kurumum ve gençler adına teşekkürlerimi arz ediyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınızı tebrik ediyor, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyor, saygılar sunuyorum. " dedi.

Açılış konuşmasının ardından kutlamalar, Gençlik Merkezi üye gençlerinden Yunus Emre Altun' un " Bandırma Vapuru " adlı şiiri okuması sonrasında Güreş, Judo, Taekwondo sporcularının spor gösterileri ile devam etti.

Atatepe' den şanlı Türk Bayrağını getirmek üzere yola çıkan Artvinli Genç Atletlerimiz, bayrağımızı Artvin Valisi Sayın Kemal Cirit' e teslim ettiler.

Türkiye Taekwondo Federasyonu, Anadolu Yıldızları Ulusal Gösteri Takımı ve İlimizdeki Liseler karmasından oluşan Artvin Gençlik Merkezi Halk Oyunları Ekibi seyircilere özel gösteri yaptılar.

Gösterilerin ardından kutlamalar 15 - 21 Mayıs Gençlik Haftası etkinlikleri kapsamında yapılan spor müsabakalarında dereceye giren takımların ve sporcuların protokol tarafından kupa ve madalya alması ile sona erdi.