Her halk oyunları yarışmalarında olduğu gibi 2013-2014 Okullar arası halk oyunları yarışmaları da Artvin halkı tarafından ilgiyle izlendi. 

Nefes kesen yarışmaları,  Artvin Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belediye Başkan Adayı Emin Özgün, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bahattin Yetim, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz, Halk Oyunları Federasyon Temsilcisi Necmettin Numanoğlu, Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Fatih Tahtalı, CHP İl Başkanı Seçkin Kurt, MHP İlçe Başkanı Köksal İspirli, Adalet ve Kalkınma Parti (AK Parti) Belediye Başkan Adayı Mehmet Kocatepe,  Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Belediye Başkan Adayı Kadir Seçgin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Tapu Müdürü Salih Çeliktaş, Okul Müdürleri, Öğrenciler ve çok sayıda vatandaş izledi.

Seremoninin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayanyarışmalarda açılış konuşmasını yapan Artvin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bahattin Yetim kısa bir konuşma yaparak şu ifadelere yer verdi, “Mart ayı içinde 9’uncu organizasyonu düzenliyoruz. 2014 yılında okullar arası müsabakalarda 349’uncu müsabakayı yapıyoruz. Bundan önceki yıllarda toplam müsabaka sayısı 500 – 600 iken bu yıl sadece okullar arası müsabaka sayısı 349 müsabaka. Şimdiye kadar en fazla müsabaka sayısına şuanda ulaşmış durumdayız. Kıymetli misafirler salonu böyle dolu görmek bizleri memnun ediyor, Halkoyunlarında bunu her seferinde başarabiliyoruz, diğer müsabakalarda da sizleri burada görmek istiyoruz. Bugün burayı doldurup davete icap ettiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum.”
Yetim meseleye nasıl baktığını bir kıssa ile anlattı  “Düşünceli insanların günümüzden daha çok olduğu bir devirde adamın biri çölde devesiyle ilerliyormuş… Birden susuzluktan perişan olmuş bir adama rastlamış… Adama su vermiş, yardım etmiş… Sonra adamı kendi devesine bindirmiş, kendisi yaya olarak ilerlemeye başlamışlar… Deve üzerindeki adam birden deveyi koşturmaya başlamış, anlayacağınız deveyi çalmaya kalkışmış… Devesi çalınmakta olan adam arkadan bağırmış; “Kimseye anlatma”. Deveyi çalan adam, durmuş, merak etmiş, “Neden kimseye anlatmayım?” Ve adam şöyle cevap vermiş; Çünkü birilerine anlatırsan bundan sonra kimse çölde kalanlara yardım etmez…” biz devletin verdiği görevle okullarda çalışan, spor müsabakalarının yanında sosyal faaliyetlerin, müsabakaların hepsini Gençlik Spor İl Müdürlüğü olarak biz yapıyoruz. Biz her zaman söylediğimiz gibi sporda dostluğun, kardeşliğin egemen olmasını istiyoruz. Mutlaka kazanmak ve birinci olmak zorunda değiliz.Ama tertemiz bir şekilde yarışmak zorundayız.Biz Artvinli olarak “Fair Play” anlayışını yani oyunun kurallarına uymanın dışında rakibini oyunun bir parçası olarak görerek bunu özellikle Milli Eğitim de okuyan öğrencilerle hareketle söylüyorum öğrencilerimizle biz bunları başarabiliriz. Bugün ki yarışmaların bu anlayış içinde yapılmasını ümit ediyor tüm sporcularımıza başarılar diliyorum” dedi.

Ardından konuşmalarını yapmak üzere İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz kürsüye çıktı. Yanmaz konuşmasında;“Bugün bir bayram havasında şölen havasında okullarımızın halk oyunları yarışmasını izleyeceğiz. Artvin’de göreve başladığımız gün bundan yaklaşık 3 yıl önce 16 derslik ve üzerinde ki okullarımıza zorunlu olarak halk oyunları ekibi kurmalarını istedik. Böylece halk oyunları ekiplerini okullarımıza zorunlu kılmıştık. Ben bunun sonuçlarını meyvelerini geçen yıl gördüm. Hüseyin Gürkan Anadolu Lisesi geçen yıl Türkiye birincisi oldu. Karadeniz Bakır ilköğretim okulu da geçen yıl Türkiye 3’üncüsü oldu. Biz okullarımızda bunu zorunlu kılarak okullarımızın halk oyunlarında önünü açmak için çaba gösterdik. Gençlik Spor İl Müdürlüğümüzle işbirliği içinde bunları sürdürmeye devam ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Düzenlemeli ve düzenlemesiz olmak üzere iki dalda gerçekleştirilen yarışmalara 18 okul ekibi katıldı. Düzenleme kurulu başkanı Uğur Beyazkaya ve toplam 10 hakem ve jüri üyesinin görev yaptığı yarışmalarda okul temsilcileri tek tek hünerlerini gösterdi. İl Merkezi ve İlçelerden gelen ekipler gün boyunca nefes kesen performanslara imza attılar. 

2013 – 2014 Okullar arası Türk Halk Oyunları Yarışmalarında Düzenlemeli ve Düzenlemesiz dalda minikler, yıldızlar ve gençler kategorisinde dereceye giren okullara protokol tarafından kupaları verildi. 

Ödül Alan Okullar   
                                       
Düzenlemeli Dal
Minikler: 1.Artvin Vakıfbank İ. Okulu, Puan; 86.00, 2. 7 Mart İ. Okulu,  Puan, 84.33
Yıldızlar:  1.Artvin Gazi O. Okulu, Puan;  87.66, 2. Artvin 7 Mart O. Okulu, Puan, 84.66, 3.Hopa Yavuz Selim O. Okulu, puan;  81.00
Gençler:  1.Artvin Halk Eğitim Merkezi, puan; 92.33, 2. Arhavi Hüseyin Gürkan A. Lisesi, puan;  90.66

Düzenlemesiz Dal
Yıldızlar: 1) Artvin Yenimahalle İ. Okulu,  Puan;  89.00, 2) Arhavi Atatürk O. Okulu, Puan; 86.33, 3)Borçka Cumhuriyet O. Okulu, Puan;  85.33, 4) Ardanuç Cumhuriyet O. Okulu,  Puan;  85.00, 5) 7 Mart O. Okulu,  Puan;  83.33
Gençler: 1)Kazım Karabekir Lisesi, Puan;  89.66, 2) Şavşat Anadolu. Ö. Lisesi, Puan; 86.20, 3)Şavşat Ç.P. Lise,  Puan; 86.20, 4) Artvin Kız Meslek Lisesi , Puan;  85.80, 5) Arhavi Orhan Yücel Kız T. Lisesi, Puan; 85.66, 6) Artvin Endüstri M. Lisesi, Puan; 85.00.


Artvin 2013 - 2014 Okullar Arası Türk Halk Oyunları Yarışmaları Fotoğraf Galerisi İçin Tıklayınız ...