Milli Mücadelenin 100. Yılında, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma,  Gençlik ve Spor Bayramı, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ nün organize ettiği kutlama programı ile büyük bir coşkuyla kutlandı. 

19 Mayıs Atatürk’ ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Bahattin Yetim’in çelenk sunumuyla başladı. 

  Artvin Garnizon Şehitliği’nden törenlerin yapılacağı Milli İrade Meydanına kadar “Gençlik Yürüyüşü” düzenlendi. Yürüyüş esnasında Artvin Gençlik Merkezi öğrencileri dev Türk Bayrağı taşıdı.

19 MAYIS 1919'DA CANLANAN MİLLİ RUH, BİZLERE İLHAM OLMAYA, YOLUMUZU AYDINLATMAYA DEVAM ETMEKTEDİR.

Milli İrade Meydanı’nda yapılan törende saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşımız okundu. Ardından konuşma yapan İl Müdürümüz Bahattin Yetim” Gazi Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışıyla birlikte aziz milletimizin umutları canlanmış ve bağımsızlık ateşi alevlenerek İstiklal Mücadelesi başlatılmıştır. Samsun'da atılan tarihi adımın heyecanı, dalga dalga Anadolu'nun, Trakya'nın tümüne yayılmış; bu sayede, vatanın işgalden kurtarılması için azimli ve kararlı bir mücadele başlatılmıştır. 

Bu bakımdan, 19 Mayıs, bağımsızlığımız adına bir milat olmuş, milli hafızamızda önemli bir yer edinmiştir.  19 Mayıs'ın 100. yıl dönümü olan bugünde hepinizi en içten saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Bugün ülkemizde, bir kısmı da ilimizde bulunan Gönül Coğrafyamızın dört bir yanından gelip eğitimlerini sürdüren kardeşlerimiz var. Biraz sonra kendilerini seyretme imkânı bulacağız. Onlara da hoş geldiniz diyor; gönlümüzde, soframızda her daim yerlerinin olduğunu bilmelerini istiyorum.

Atalarımızın üzerine çıkmayı hedef gösterdiği muasır medeniyet seviyesinde bulunan ülkelerin durumlarını devam ettirecek genç nüfus potansiyeli hızla yok olurken; ülkemizin, hayallerini gerçekleştirecek, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkaracak genç nüfusa sahip olduğunu memnuniyetle görmekteyiz. 

Bugün hasta adam denilerek dört bir yandan saldırılan, on yıllar süren savaşlarla yorgun ve bitap düşürülen, kendi dertleriyle uğraşmaktan, yaralarını sarmaktan, başka işlerle uğraşamayacak bir devlet ve millet yok. Bilakis milli mücadele başladığında Mustafa Kemal Atatürk tarafından işaret edilen hedeflere emin adımlarla ilerleyen, işaret edilen birçok hedefi gerçekleştirmiş, özgüven sahibi, sesini ve sözünü yükselten bir ülke bir millet var. Gönül coğrafyamızın her köşesine ulaşan, kendi medeniyet havzamızı yeniden imar etme azim ve kararlılığını gösteren, hatta bizden kilometrelerce uzakta ki Güney Amerika da baskı altına alınan bir millete, devlete umut olan bir millet, bir ülke var. 

Her gün yeni bir kuşatmaya, yeni bir saldırıya muhatap olan milletimiz 100 yıl önce olduğu gibi yeniden, bir kez bütün kuşatmaları yarma, saldırıları defetme gücüne, kudretine sahiptir.   
 
Gazi Mustafa Kemal’in dediği gibi “hiçbir şeye muhtaç değiliz, yalnız tek bir şeye çok ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak.

Mevlana "İnsanın kanadı, gayretidir.” diyor.

Atalarımızın canlarını ortaya koyarak bizlere bıraktıklarının daha fazlasını bu vatanın payidar olması için bizden sonraki nesillere bırakabilmek için çalışmalıyız. 

Tevfik FİKRET; Uğraş, didin, düşün, ara, bul, koş, atıl, bağır! Durmak zamanı geçti çalışmak zamanıdır” diyor.

Sevgili Gençler, biliyoruz ki sizler, milletimizin geleceği, yarınlarımızın teminatısınız. Yarınların sorumluluğunu üstlenebilecek şekilde, nitelikli, bilgili ve ideal sahibi insanlar olarak yetişmeniz için bizler elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Sizlerin de Mustafa Kemal Atatürk’ün “Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır” sözünü rehber edinerek kendinizi iyi yetiştirip, ilerde şahsınıza verilecek olan görevi en iyi şekilde yapacağınızdan asla şüphemiz yoktur.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından bize bırakılan emanetin ve sorumluluğumuzun farkındayız. Gençlerimizin medeniyet değerlerimizi kuşanarak fikri hür, vicdanı hür bireyler olarak yetişmesi için tüm gayretimizle çalışıyoruz.

19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal önderliğinde başlayan Milli Mücadelenin medeniyetten nasibini almamış batılı ülkelerin zulmü altında inleyen, sömürgeleşmiş ülke ve milletlere ilham kaynağı olduğunu tüm dünya bilmektedir. 

Çünkü bizim milletimiz bin yıllardır İstiklal Şairimiz Mehmet Akif ERSOY 'un  "Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem, Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem."  mısralarında hayat bulan erdemli duruşu ilke edinmiştir. 

Dün olduğu gibi bugünde tüm mazlum milletlerin ümidi olan milletimizin geleceğinin teminatı gençler yükümüz ağır, yükünüz ağır. İçinde yaşadığımız zaman bize şairin diliyle; Sen bir devsin, yükü ağırdır devin! Kalk ayağa, dimdik doğrul ve sevin!  diye sesleniyor.

 Bu düşüncelerle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle yâd ediyor, sevgili gençlerimizin ve sizlerin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı yürekten kutluyor, saygılar sunuyorum." dedi.

İl Müdürümüzün konuşmasının ardından Şah Sultan Yüksek Öğrenim Yurdu öğrencisi Kübra Bozay, Mithat Cemal Kuntay’ ın On Beş Yılı Karşılarken adlı şiirini okudu. 

Artvin Çoruh Üniversitesinde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin Yöresel Halk Dansları ve Atabarı Halk Oyunumuzu oynamaları renkli sahnelere görüntü oldu.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde yeni kurulan Geleneksel Okçuluk, Matrak Oyunu ve Mask Güreşi gösterileri büyük beğeni topladı.

Düzenlenen ödül töreninde Gençlik Haftası boyunca devam eden spor müsabakalarında ve 2019 yılında ilimizi başarılı bir şekilde temsil eden sporcularımıza protokol tarafından ödülleri takdim edildi.

Kutlama programı Off-road, bisiklet, motor ve atletizm sporcularımızın gösteri geçişleri ile sona erdi.

Milli İrade Meydanında yapılan kutlama programına; Vali Yılmaz Doruk, Milletvekili Erkan Balta, Garnizon Komutanı Piyade Albay Abdurrahman Cengiz Çerçi, Belediye Başkan Demirhan Elçin, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Yasin Başbay, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Fahrettin Tilki, Vali Yardımcısı İdris Akça İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Bahtiyar Yılmaz, kurum amirleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşımız katıldı.